Telefoninterview med Lily Weiding lørdag den 15. marts 2014 klokken 11:00

 

Klokken nærmer sig hastigt 11:00. Jeg læser spørgsmålene igennem for mindst tiende gang, blot for at være sikker på, at jeg husker det hele. Adskillige spørgsmål er kommet retur fra de mange fans via fanklubbens Facebookside, siden jeg skrev om interviewet. Om lidt skal jeg så interviewe Lily Weiding. Morten Grunwalds hustru, som spiller med i Olsen Bandens sidste bedrifter fra 1974. Nu er dette her jo ikke et personligt interview, som det jeg lavede med Morten Grunwald tilbage i april sidste år, det skal foregå over telefonen. Alligevel er jeg en smule nervøs, også selv om jeg har mødt hende personligt, ved Ove Sprogøe prisens overrækkelse sidste år i december, ude på Nordisk film. Jeg tjekker uret endnu en gang, virker diktafonen, har jeg papir og kuglepen klar og så videre….

 

Jeg er klar! 11:01… jeg ringer…

 

Lily:

Ja hallo…

 

Rune:

Goddag Fru Weiding, De taler med Rune Holm Clausen fra Olsen Banden fanklub.

 

Lily:

Ja goddag. De havde jo nogle spørgsmål til mig…

 

Rune:

Ja, og tak fordi jeg måtte ringe til Dem på en lørdag…

 

Lily:

Det gør skam ingen ting.

 

Rune:

De spillede jo den herreglade frøken, som jagtede Benny rundt i Spanien, imens de råbte; – Juhuu, Hr. Frandsen, jeg har set Dem. Nu er De jo gift med Hr. Grunwald som spiller Benny i virkeligheden. Var det normalt sådan at skuespillernes familiemedlemmer kunne påvirke i mindre roller, eller var det blot fordi at De også selv var skuespiller?

 

Lily:

Nej, det var en simpelthen en gimmick fra Balling og Bahs. Det syntes de kunne være skægt, og det syntes vi også!

 

Rune:

Nu har De jo en lang kjole på i alle scener. Var det ikke varmt i den spanske sommervarme?

 

Lily:

Nej, det var det faktisk ikke. Kjolen var lavet af et ganske tyndt stof, så den var ganske behagelig at have på. Vistnok Chiffon eller sådan noget?

 

Rune:

Det var jo en meget fin kjole, der falder lidt uden for normen i den spanske sommervarme, hvor alle gik i shorts og korte ærmer?

 

Lily:

Ja, men jeg var jo også en meget speciel dame! Hun var ikke medlem af de andre i Olsen Banden.!

 

Rune:

Var De selv med til at vælge kostume, eller var det Lotte Dandanell der bestemte det?

 

Lily:

Det var jeg selv med til at vælge sammen med Lotte Dandanell. Kjolen passede mig fint og så havde den vist nok været med i en anden film med Lone Hertz.

 

Rune:

Ja, kjolen ligner jo meget den fra sommer i Tyrol?

 

Lily:

Jamen, så var det nok der den var med? Den passede mægtig godt der! Sådan var det jo dengang med filmgarderober, Man gemte ting, og fandt man noget der kunne bruges igen, så gjorde man det. Det var fint nok.

 

Rune:

Hvor mange dage filmede De i alt dernede og var De med dernede under hele filmens optagelse, eller kun til Deres egen del?

 

Lily

Jeg havde kun den ene dag jeg filmede dernede. Så havde jeg vist nok, så vidt jeg husker, en optagelse herhjemme i Danmark på Kystvejen i Klampenborg, hvor jeg kommer kørende i hestekøretøj og råber ”Olay Olay”, men ellers var det jo dernede.

 

Rune:

Nå okay? Vil det sige at nogle af optagelserne med Dem faktisk er lavet her i Danmark og ikke nede i Spanien.

 

Lily:

Ja, men det var vist kun den ene.

 

Rune:

Nu forestiller filmen jo at foregå på Mallorca, men i virkeligheden er den vist indspillet et helt andet sted i Spanien, nemlig i Costa Del Sol. Kan De huske navnet på byen I filmede i og måske det hotel eller hus hvor de boede imens?

 

Lily:

Både min mand og jeg og vores børn, boede i en lille by der hedder Micras oppe i bjergene, som ligger lige lidt nord for Malaga. En meget yndig lille bjergby, hvor der var en dejligt hotel, og der boede vi. Så var der nogle af de andre der boede  på et hotel der hed Stella Polaris, og så var der sikkert nogen der boede andre steder, det var lidt forskelligt. Det var jo  Malaga der var byen i nærheden der. Det blev jo Costa Del Sol hvor det blev optaget.

 

Rune:

Hvordan var det at spille over for Deres egen mand og jagte ham på den måde? Var det svært at forholde sig til Deres egen mand som Benny og ikke som Morten?

 

Lily:

Det syntes vi bare var morsomt, vi havde det meget fint.

 

Rune:

Har De selv nogle sjove minder eller anekdoter fra filmen dernede, som De vil dele med de mange Olsen Banden fans herhjemme?

 

Lily:

Nej, det har jeg egentlig ikke. Jeg var jo ikke med så længe, men stemningen var fantastisk god. Det var jo dejlige mennesker at arbejde sammen med.  Det var en dejlig oplevelse, og en dejlig lang ferie oven i købet.

 

Rune:

Foreslog Balling nogensinde at De skulle medvirke i flere Olsen Banden film, eller var det aftalt på forhånd, at det blot skulle være den ene?

 

Lily:

Nej, der blev ikke flere roller i Olsen Banden. Det var den eneste til mig der!

 

Rune:

Har De selv en yndlingsfilm blandt de 14 Olsen Banden film, og i så fald hvorfor lige den?

 

Lily:

Der vil jeg sige, at jeg på en måde husker dem alle, som én lang film. Selvfølgelig er der enkelte ting der skiller sig ud fra Olsen Banden i Jylland og Olsen Banden på det kongelige teater man husker særligt godt, men jeg syntes de alle er fantastiske, fordi de var folkelige, og havde en satire der holder den dag i dag, og de er ikke blevet forældet.  Der er de gået lige ind i hjertet på folk. Ikke mindst på befolkningen i Øst Tyskland. Hvert år når der kom en ny film, så var det jo en begivenhed uden lige. I Tyskland kommer de jo i tre generationer hen til min mand, både bedsteforældre, forældre og børn. De elsker Olsen banden og kommer med tårer i øjnene. Det er meget bevægende. I Danmark er folk glade for dem og syntes de er dejlige og morsomme.

 

Rune:

Vi har jo i fanklubben også en god kontakt til den tyske fanklub. Ved arrangementet sidste år i Palads, var der jo næste 80 tyske fans heroppe.

 

Lily:

Ja, det er så fantastisk. Jeg kan huske engang vi var oppe i Nord Jylland, og der kom også nogle fra en tysk fanklub helt derop. De er meget store fans. Filmene bliver jo også citeret hele tiden!

 

Rune:

Har De helt indstillet karrieren, eller vil De lave film/ teater igen, hvis den rigtige rolle byder sig?

 

Lily:

Det tror jeg ikke, men som gammel skuespiller, så ved man aldrig hvad der kan ske. Nej, jeg syntes jeg har arbejdet længe.  Jeg startede som statist på Det Ny Teater første gang da jeg var 16 år, og sidste gang på Betty Nansens teater da jeg var 83 år i ”Et drømmespil” af August Strindberg, hvor jeg spillede hele to roller, både portnersken og den blinde. Rollen som den blinde var oprindeligt skrevet til en mand, men den blev skrevet om til en kvinde. Det var helt fantastisk, og vi spillede sammen med en helt ny og ung instruktør der hed Katrine Wiedeman, så det var meget spændende.

 

Rune:

Vidste De på det tidspunkt, at dette ville være Deres sidste rolle?

 

Lily:

Nej, det vidste jeg ikke. Sidenhen lagde jeg stemme til nogle dejlige japanske tegnefilm, hvor vi havde nogle fantastiske instruktører ved navn Miayzaki og Chresten Speggers Simonsen, og de var virkelig gode at arbejde sammen med. Det er dog også et meget krævende job, der kræver stor koncentration, så det måtte jeg også holde med på et tidspunkt, men det var jeg mægtig glad for.

 

Rune:

Det er også en lang karrierer?

 

Lily:

Ja, jeg HAR været på brædderne længe…

 

Rune:

Har De overvejet at lave en dokumentar omkring Deres liv/ karriere?

 

Lily:

Nej, det vil jeg ikke. Jeg er også blevet spurgt, om jeg ville skrive erindringer, men det har jeg ikke lyst til. Man skal have lyst til det, for at gøre det, og det har jeg ikke.

 

Rune:

Har De eller Deres mand nogen sinde ”spillet” en af Deres roller derhjemme privat for sjov skyld?

 

Lily:

Nej, det har vi aldrig! Vi har aldrig spillet derhjemme!

 

Rune:

Havde De selv forudset at Olsen Banden ville blive så stort en succes, at vi her, næsten 50 år efter, er så mange der deler interessen og præsenterer vores børn for de fantastiske film?

 

Lily:

Nej, det var der ingen der havde. Min mand sagde jo altid, at den næste var den sidste, men når så man hørte at Balling og Bahs var rejst til Paris, så vidste man jo godt, at der nok kom en film mere.

 

Rune:

Var der snak under optagelserne til ”Martha” om at Nordisk Film skulle i gang med Olsen Banden  efterfølgende, eller vidste ingen noget om det?

 

Lily:

Nej, det var der ingen snak om, jeg hørte det i hvert fald ikke.

 

Rune:

Ja, for det siges jo, at Erik Balling i flere år havde planlagt en film om en lille bande og dens kamp imod systemet, men det blev slet ikke nævnt på optagelserne til Martha.

 

Lily:

Ja, det tror jeg også. Han har jo nok planlagt det længe, men det talte man jo ikke om. Han har jo sikkert haft øje på både Morten, Ovel og Poul, men det var ikke noget han snakkede om.

 

Rune:

De gamle danske film, ikke mindst Martha, er jo utrolig populære blandt søfolk!

 

Lily:

Ja, Martha den holder også. Der er også et sted i Svenborg, hvor de har bygget en lille messe, magen til den fra filmen. Jeg kan huske vi engang sad i en lufthavn i England, hvor nogle søfolk pludselig kom over til os. Guuud, det er dem fra Martha. Så den holder også stadig!

 

Rune:

Ja, det ses jo tydeligt i hans film, at det er præcision til fingerspidserne.

 

Lily:

Ja, Sådan var det jo med Balling. Når først han havde skrevet, så blev der ikke rettet så meget som et komma. Jeg tror det var Hitchcock der engang blev spurgt om der skulle rettes noget ved en optagelse, og han svarede, at når først han sagde CUT så var det CUT. Sådan var Balling også!

 

Rune:

Så vil jeg sige Dem tusind tak for Deres tid, og fordi jeg måtte ringe til Dem på en lørdag.

 

Lily:

Ja, det var da så lidt, og så vil jeg ønske fanklubben alt godt i fremtiden, og håber den fortsætter.

 

Rune:

Tusind tak.

 

Således går 20 minutter lynhurtigt, når man snakker Olsen Banden med en af Danmarks helt store skuespillerinder gennem årene. Tiden er bare fløjet af sted. Måske en dag jeg igen får mulighed for, at møde hende personligt, og sige tak, og måske få en snak mere om vores alle sammens  Olsen Banden?

 

Af Rune Holm Clausen

Olsen Banden Fanklub DK